Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Facebook, uzavřená komunita

Mark Zuckerberg vybudoval komunitu pro lidi. Vstoupíte do této komunity a začnete se poohlížet po známých a kamarádech. V uzavřené komunitě začnete budovat vztahy a vazby. Každý z jednotlivých bodů (lidí) komunity toto činí, čímž vzniká monstrózní virtuální síť vztahů. Z pohledu ptačí perspektivy musí vznikat velmi zajímavý a složitý útvar.

 

Myšlenka to není nikterak průlomová a už vůbec se o ni nedá říct, že je nová. Vybudovat uzavřenou komunitu napadlo již člověka neandrtálského, který byl raději v komunitě, než aby se nechal sežrat. Také to napadlo otce mafie La Costa Nostry, který v tom shledával výhody finančního charakteru. A ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana vznikla jiná specifická komunita, a to za účelem získání hned pěti Oskarů.

 

Každý nápad, který za něco stojí, má za sebou nějaký důvod. Zucky byl přesvědčen o tom, že lidi si mají co říct a jejich myšlenky je nezbytné propojit. Propojení lidí v dnešní době není problém. Dnes, kdy již známe koňské povozy spíše z muzea, hravě hltáme kilometry po stovkách a u ucha nosíme hranaté krabičky, můžeme být s kýmkoliv ve spojení. Přesto a také proto se při drátování „vztahů“ musel Zucky vypořádat s jistými problematickými body.

 

První problematický bod je efektivita spojení. Inovativnost FB je v tom, že roli propojení zjednodušuje. Jsme líní a aktivitu vyprodukujeme pouze ve chvíli, kdy musíme nebo chceme. Proto bylo nezbytné nabídnout službu a zároveň ji zákazníkovi donést na zlatém podnosu až pod nos. A je jedno zda zákazník sedí v autobuse, na poradě a nebo večer doma u krbu v pantoflích a právě si čte na FB zprávu od manželky, která mu přeje dobrou noc a přitom i ona sedí v pantoflích, ale ve vedlejší místnosti sotva pár metrů vzdálená.

 

Druhým problematickým bodem byla identita. A to je daleko větší problém. Nejenom, že jsme na rozdíl od člověka neandrtálského líní, také nedokážeme zacházet ze svou fyzickou identitou... Natož abychom dokázali ovládat tu identitu virtuální. Ač mě mé okolí spíše vnímá jako kritika FB a nejednou jsem na adresu tohoto kultu vyřknul nehezké komentáře, zde musím s úctou a se sebezapřením přiznat Zackymu velký úspěch. Žádný jiný projekt na internetu se v minulosti nedokázal tak dobře vypořádat s identitou uživatele jako Zucky. Stačí se pouze zamyslet nad výrazem „komunikace přes internet“. Zjistíte, že tak obrovské množství křiklounů, sebejistých a namyšlených jedinců plných všestranné síly, naleznete pouze na dvou místech. Ve filmech s Eddiem Murphym a na internet diskuzích. Jak to vyřešit?

 

Zucky to vyřešil jednoduše. Uzavřel komunitu. Do komunity může pouze ten, koho komunita zná. Tedy je registrován. Ovšem, už to slyším, „Tak se zaregistruji pod novým anonymním mailem a budu tam stejně!“ To je pravda. Ale pravdou také je, že bez vazeb na ostatní přátele jsme na FB nic a mě taková existence dává smysl pouze za předpokladu, že jste úchylným čumilem a slídilem. Ve chvíli kdy začnete totiž budovat vztahy, se vaše virtuální identita prohlubuje. Budujete si minulost a svou historii. Až se náhle dostanete do stavu, kdy zjistíte, že vynaložená námaha na vybudování identity je větší, než ochota ji jen tak zahodit. Stejně se chováme v reálném životě. Jinými slovy: z fiktivní virtuální identity se postupně stává „reálná“ virtuální identita.

 

Má to však jeden háček. Uzavřená komunita nás svým způsobem zbavuje volnosti. Musíme dodržovat pravidla této komunity, což asi není takovým problémem. Všude jsou nějaké pravidla, ale obecně platí, že v uzavřených společenstvích jsou striktnější. A pokud je to společenství držitelem monopolu, jsou pravidla ještě tvrdší. Taková komunita také nedovoluje předávat informace dál, i „za“ hranice. FB je takovým východním blokem za ostnatými dráty. Diktuje pravidla, jak bychom se měli chovat a nesmíme na druhou stranu. Respektive nemůžeme využívat prostředky nám svěřené pro naši prezentaci nebo předávání informací směrem ven. Avšak dovnitř informace plynou ve velkém a to zejména proto, že pro FB mají obrovskou cenu.

 

Dalším problémem je výraz akce. Pokud byste chtěli proklamovat nějakou myšlenku, zatáhnout někoho do řešení nebo produkovat nějaké aktivity v interakci s ostatními... Tak věřte, že s největší pravděpodobností budete porušovat některé z přikázání a pravidel FB. FB si velice dobře hlídá své bitevní pole za účelem zvyšování zhodnocení vkladů svých investorů. Ve chvíli, kdy si nechcete jenom psát nebo sdílet a snažíte se vyvolat nějakou zpětnou vazbu nebo spolupráci jiných spřátelených nebo neznámých FB soukmenovců, jsou pravidla dosti striktní. A pokud je porušíte, vystavujete se riziku, že vám FB prostě stránky stopne. Že se vám to ještě nestalo? No, všechno je to jednou poprvé.

 

Zde se můžete podívat jak vypadají pravidla: https://www.facebook.com/page_guidelines.php

Autor: Vláďa Ponechal | středa 5.2.2014 10:00 | karma článku: 7,62 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik