Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firemní kultura III – Kolibří efekt vedení

Asi každý z nás ví, co to je kolibřík. Jedná se o velmi obratného ptáčka, který je nositelem několika prvenství. Je nejmenší na světě, váži zhruba tři gramy. Dokáže letět do stran, vpřed, otočit se nazad, setrvávat v neměnné výšce, vznášet se jen tak na místě. Také je jediným nám známým ptákem, který umí letět pozadu. Frekvence pohybu křídel je až 100 kmitnutí za sekundu. Když kolibřík spí nebo pokud chce šetřit energii, převede své tělo do stavu velmi podobného hibernaci. Je schopen uletět obrovské vzdálenosti, tedy je velmi vytrvalý. Jsou také známe případy, kdy se kolibřík postavil na odpor i několikanásobně většímu protivníkovi. Přitom je tak drobný a křehký. Nedivím se, že se mu přezdívá „létající drahokam“.     

Nebyl jsem překvapený, když jsem zjistil, že si právě na kolibříkovi, Ekaterina Walter, postavila svůj příkladový model. Zajímavě ho popsala v knize „Mysli jako Zuckerberg“. Model nazvala „Kolibří efekt vedení“ a na základě svých celoživotních zkušeností shrnula v modelu deset základních dovedností dobrého manažera (chcete-li dobrého vedení).

Já to trochu otočím a spíše se zacílím na podřízené takového „dobrého“ managementu. Co takové „dobré“ vedení udělá s lidmi? Zde je těch deset stěžejních bodů:

 

1. Flexibilita. Lidi jsou otevřeni událostem a jsou schopni lépe snášet změny. To znamená, že jsou víc adaptabilnější. Lidi flexibilnímu vedení daleko víc důvěřují, protože dobře a jasně řízená flexibilita dává „smysl“. A to i navzdory tomu, že flexibilita občas přinese nějakou „evidentní“ chybu. Chyby totiž znamenají lesson learnt a ta k flexibilitě patří stejně jako Laurel k Hardymu. Na druhou stranu, pokud firma popírá flexibilitu navzdory tomu, že se řítí do problémů... To smysl dává asi jako prudká bolest hlavy bez Ibalginu.

 

2. Řízení. Lidi nemají problém věřit instinktu svého vedení. Musí však vidět směr, který je dán, a který opět: „dává smysl“. Směr je směr, tedy cesta. Pokud pomineme jisté teorie kvantové a další fyziky (Albert Einstein nebo Stephen Hawking určitě prominou), tak nejkratší cestou bývá cesta přímá. Klikatící se linky a jiné tvary mohou být součástí domácích tapet, nikoliv dobře fungující firmy.

 

3. Hbitost. Sebeuspokojení na úrovni vedení je jedna z nejhorších věcí, která může firmu potkat. Dobře plující vor z balzy se stává dobře ukutou kovadlinou, a to rychleji než bychom si byli ochotni přiznat. Lidé musí být hnáni myšlenkou inovace, musí být pohotoví a hbití. Sebeuspokojení hbitost zabíjí. V takové chvíli je dobré si ve firmě položit otázku: „Quo vadis?“ A při odpovědi se zeptat ještě jednou: „A dává mi to vůbec smysl?“

 

4. Strategické myšlení dává lidem dobrý pocit. Strategické myšlení ovlivňuje současnost tím, že popisuje budoucnost. Dejte člověku budoucnost a bude ochoten odpouštět v přítomnosti. Tak jednoduché to je, a to víc to ovlivňuje zápal a nadšení lidí ve firmě. Je překvapivé, jak ty nejjednodušší věci mohou být nepřekonatelně složitými pro někoho s MBA diplomem.

 

5. Vytrvalost je hnacím motorem. Dává lidem energii do další činnosti. Bylo, je a bude popsáno kvantum knížek o tom, jak energické vedení svou vytrvalost předává na své podřízené a ti si ho berou za své. Dobře fungující skupina vytlačí ze svého jádra nefungující celky, a to rychlostí úměrnou vytrvalostí vedení. „To smysl dává, ne?“

 

6. Nebojácnost. Lidi musí mít pocit bezpečí. Pocit bezpečí pramení z potřeb každého z nás. Lidé vykonávají práci, jsou inovativní, kreativní a aktivní. Nicméně chtějí mít zastání. Je nezajímá politika, taškařice, konkurence, ani střevní potíže vedení. Taková Mnichovská dohoda byznysu neprospěla tehdy a nebude prospívat ani teď.

 

7. Orientovanost na výsledky. Lidi potřebují vědět jaký má být výsledek celé firmy. To je fakt. Lidi se však v první řadě zajímají o své vlastní cíle a výsledky, a až potom o celkové. A tak je to v pořádku. Je na vedení, jak dokáže iniciovat a provozovat mechanizmus jednotlivých mikro-cílů. Atomické části se do sebe skládají jako lego, aby vznikl jeden celek. Aby byl celek pevný, musí být poskládán ze stejně velkých (vysokých) kousků. Před nedávnem jsem viděl instruktážní video, jak stavět lego. Cca 3-4 roční dítě dostalo lego, aby si hrálo. Do té doby nevědělo, co to je lego. Během minuty pochopilo, jak má do sebe kostky (a jaké výšky) dávat, aby vznikl pevný celek - „mě to smysl dává“.

 

8. Intuice. Lidi budou následovat vůdce (vedení), který(ré) má prokazatelně instinkt a intuici. Pokud důvěřují intuici vedení, znamená to, že vedení věří. Já třeba věřím, že existuje oblast 51, UFO v Roswellu přistálo... a toto prohlášení nemá nic společného s mým profesním životem.

 

9. Charakter je velmi silnou zbraní. Charakterní vedení dokáže integrovat lidi do pevného celku. Lidi vědí, že jdou za osobností nebo osobnostmi, a že adresná zodpovědnost je právě na vedení. To lidi na jednu stranu osvobozuje a uvolňuje jim to ruce pro práci. Přesto však pociťují silnou součinnost v celém procesu a druhotnou zodpovědnost.

 

10. Osobní rozvoj. Vedení, které plánovitě pracuje na svém osobním rozvoji, toto očekává i od podřízených. Každý by měl pochopit, že kvalita inovace technologii, postupů, systémů nebo čehokoliv na čem pracujeme nebo to rozvíjíme, je podmíněna inovací našich vlastních lidských postupů. Tedy osobní rozvoj je jednou z nejdůležitějších věcí.

 

Poprvé jsem kolibříka potkal a viděl na vlastní oči ve volné přírodě v Nevadě. Je to nepopsatelné stvoření. Do poslední chvíle jsem nevěděl, že to je kolibřík. Byl extrémně rychlý a hbitý. Létal kolem mě, jakoby si mě prohlížel stejně, jak jsem si prohlížel já jeho. Potom na chvíli ustrnul a na jednom místě a já jsem konečně zjistil, s čím mám do činění a musel jsem smeknout.

 

Vedení by skutečně mělo mít dovednosti a vlastnosti kolibříka. V tom s Ekaterinou Walter souhlasím. Věřím, že vedení nemusí umět létat a kmitat v 100 taktech za sekundu, aby lidem vytvořilo kvalitní pracovní prostředí a nadchlo je k velkým výkonům. Aby to však fungovalo, musí vedení nejdříve začít u sebe a získat zmíněné dovednosti.  

Autor: Vláďa Ponechal | středa 26.2.2014 10:00 | karma článku: 4,16 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik