Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kypr byl precedentem?

Není to tak dávno, co byl Kypr díky svým bankám jen krok před insolvencí. Evropská unie pomohla. Ovšem, ale ne zcela zadarmo. Nabídla pomoc pouze za předpokladu, že část nákladů na sanaci bank ponese sám střadatel. První varianta byla, že se všichni střadatelé chopí dílu své zodpovědnosti. Vlna nevole však byla tak vysoká, že došlo k přehodnocení. Záměrně jsem nepoužil výraz „k zmírnění“. Demokracie je systém podléhající mase, a tak toto přehodnocení navýšilo podíl těch, kteří měli v bankách víc než 100 tisíc euro. Jednak se to svedlo na pojištění vkladů, jenž je právě do 100 tisíc, a jednak těch „remcajících“ bylo rázem daleko miň, tedy rozhodnutí se stalo politicky únosnějším. 

 

Faktem je, že se Kypr s největší pravděpodobností stal velkým precedentem. Bezcharakterní sanace bank, špatných rozpočtů evropských států již v dnešní době probíhají v tichosti. Již asi nikoho nevytrhne z letargie konstatování, že ECB nakupuje dluhopisy ve velkém nebo něco sanuje. Na druhou stranu začíná být čim dál tím jasnější, že státy jsou rok od roku chudší a zadluženější, ale jisté vrstvy občanů jsou bohatší a bohatší. A nyní nepopisuji „Ritigovce“ a podobné bezobratlé jedince.

 

Když jsem viděl na Slovensku kampaň „Proč máme -my- z naších daní sanovat bohaté Řecko“, tak jsem tomu, přiznám se, moc velkou pozornost nevěnoval. Pouze jsem si pomyslel něco o neférovosti uspořádání. Ale když jsem si pak přečetl, že italské a řecké rodiny mají v průměru větší majetky než ty Německé, tak to mě dostalo.

 

Tomáš Sedláček ve své knize „Ekonomie dobra a zla“ napsal:

„Prvotní zlomové objevy v poznání totiž přicházejí díky inspiraci. Děje se tak v hájenství múzy, snů, umění či zjevení. Jinými slovy v oblasti emotivní, nikoli racionální. Ne nadarmo se říká, že nás myšlenka napadla (ve smyslu napadat, zaútočil na mě pes). Myšlenka na nás padá, "rozsvítí" se nám.“

 

Zadluženost států EU je enormní, sociální politika tak jak je nastavená, je neudržitelná. Politik, který se pokusí něco ukrojit ze sociální politiky si na čelo namaluje rudé slunce a v kuloárech je shovívavě přezdíván kamikadze.

 

Ovšem. Zde nejde o hájenství múzy nebo snění. Jde zde o tvrdou realitu. Evropa si chce uchovat svou tvář. Politici však nevědí jak na to a čas jim začíná docházet. Když kdysi MMF přišel s radou, že by Evropa měla sáhnout na majetky bohatých, tak to na straně Evropy vyvolalo pobouření a bylo MMF doporučeno, aby si nechal své kvalitní rady za Atlantikem. Jenže nyní s odstupem času se tato myšlenka začíná prodírat opět na světlo. A je to o to zajímavější, že na tuto možnost začala upozorňovat i Německá centrální banka.

 

Objev nápravy finančního hospodaření evropských zemí nemůže být racionální. Racionální politik je kamikadze, ať se to vezme z jakékoliv strany. To chce myšlenku, která když vás napadne, máte pocit že vás pokousal pes (pokousal, ale neroztrhal). Musí být emotivní. A je nutno připustit, že „zdanění“ bohatých takovou myšlenkou je. Chce to jenom rychle promyslet, naplánovat a provést. Na rychlosti a velikosti záleží. Je důležité, aby ti bohatí neměli čas s penězi utéct někam pryč.

 

Myšlenka je to pro politiky určitě velmi lákavá, zejména pak pro ty levicové. Celá tato idea je tak zaháčkována, že by z toho vznikla šála pro barona Prášila bez nutnosti vůbec vytahovat pletací jehlice. Má to však ještě podle mě jeden "super" háček. Nějak jsem si zvykli řešit problémy nejjednodušší cestou. Obávám se, že pokud by vůbec došlo k takovému „zdanění“, tak by to vyvolalo sebeuspokojení na straně politiků, tak na straně jejich voličů a v samotném důsledku bychom si na pár let pouze koupili čas. Reforma toho co nyní jsme, je tak či tak nezbytnou součástí – a to je právě to kousnutí.

 

Kypr možná byl precedentem. Nikdo neví a ten kdo ví, tak to rozhodně nepoví. Třeba přijde den, kdy taková "daň" vznikne, třeba ne. Faktem je, že se všichni děsně domáháme svých práv zejména a pouze ve chvíli, kdy nám na ně někdo sáhne. Naše práva jsou však definované naší zodpovědností. A na tu zodpovědnost bychom si měli vzpomenout vždy když něco činíme. Například, když jdeme k volbám.  

Autor: Vláďa Ponechal | středa 5.3.2014 10:00 | karma článku: 10,46 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik