Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co s dobrou myšlenkou

Máte nápad, který za to stojí. Ale co s ním? Chcete ho rozvíjet, chcete z něj vybudovat cosi, co by eventuálně převzali i jiní. Pokud se při dnešní konkurenci chcete chytit, musíte také vědět, čím se chcete odlišovat a na čem nápad míníte vybudovat. Ano, chce to myšlenku... Moře myšlenek. Není to tak dávno, co jeden můj kolega konstatoval: „Každý z nás doufá, že se mu v životě podaří přijít s tím pravým bombastickým nápadem, který mu zajistí doživotní rentu.“

 

Kolik věcí v historii lidstva vzešlo z bombastických nápadů? Kolik „warpových pohonů“ v historii lidstva vzniklo skrze myšlenku podobné té ze startreku? Takových myšlenek určitě moc nebylo a překvapivě warpový pohon ani jeden. Na druhou stranu se podívejte do nedávné minulosti.

Máme tady Google. V době, kdy vznikl, již přece vyhledávače existovaly a fungovaly. Tedy žádná fantastika. Pouze myšlenka dynamiky, logika indexace dat a práce s daty. Nebo Apple. Dělá výpočetní techniku jako jiní konkurenti, ale jak trefně říká jejich slogan „Myslíme jinak“ a také to dělají jinak. Třeba snad Dyson? I jiní vám prodají vysavač, pračku nebo sušič rukou. Ale žádný není jako ten od Dysonu. Další na řadě je určitě 3M a jejich vývoj... Co mají tyto firmy společné? Jdou cestou evoluce ne revoluce. Jdou cestou inovace. Tedy jaké byly předpoklady těchto firem, když začínaly nebo se právě zvedaly ze dna?

 

„Když chceš vykouzlit Patrona, myšlenka nemusí být velká, ale zato silná.“ To myslím řekl Harry Potter. Z malých věcí se mohou stát silné myšlenky, z velkých projektů se mohou stát absolutní propadáky. Za myšlenkou totiž musí následovat další myšlenka, za ní další a potom překvapivě další. Samozřejmě v závěsu tvrdé práce. Skládejte dílky evoluce dohromady a v samotném důsledku vybudujete revoluci. Dobré myšlenky, tvrdá a cílená práce předpoklad úspěchu zvyšují. Je dobré si však uvědomit, že předpoklad zůstane vždy předpokladem, nikoliv jistotou. Jistota je jenom jedna a to sem nepatří, protože v tomto případě působí demotivačně.

 

My Češi jsme skeptici. EU skeptici, nevěříme vládě, nevěříme státním institucím, nevěříme svému sousedovi a v neposlední řadě nevěříme zejména sobě. Na každém pomyslném rohu se setkáte s výrazy typu: „To nemá cenu.“, „Vše je stejně rozhodnuto.“, „Stejně mě převálcuje kapitál.“. Přátele, je to pouze alibizmus. Pouze se snažíme zakrýt svoji lenost a neochotu.

 

Víte, kdo se nejvíce za posledních třicet až čtyřicet let zasloužil o zpopularizování fyziky a kosmologie? No přeci Stephen Hawking. Ano. Ten pán na vozíku, co trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. Ten člověk, co ho postihlo degenerování neboli zanikání motorických neuronů. Nemůže se už vůbec hýbat a ani mluvit. A to mu přitom tuto nemoc diagnostikovali už když mu bylo dvacet.

 

Jaké měl pan Hawking předpoklady? Předpokladem bylo, že se nedožije ani pětadvaceti. Jenže jemu je dnes sedmdesát dva let, píše knihy, hrál ve Simpsonových, ve Startreku nebo provází lidi svými nevšedními pořady o vesmíru a fyzice. Jeho předpoklady byly mizerné, přesto je z něj dnes celebrita a je přirovnáván k ikonám jako Issac Newton nebo Albert Einstain (mimochodem v jednom díle startreku právě s Newtonem a Einsteinem hrál karty).

 

Takže to vlastně není o předpokladech? Ale je. Pan Hawking to také za začátku vůbec neměl jednoduché (přečtěte si jeho životopis od Kitty Fergusonové). Postupem času však dokázal předpoklady vybudovat i z toho mála co měl. Představte si, že nemůžete mluvit, hýbat se a na komunikaci s okolím máte pouze řečový syntezátor. Ten ovládáte kliknutím ruky a později mrknutím oka. Pan Hawking dokáže poskládat za minutu v počítači pár slov, a přesto v životě napsal řadu knih, nespočet prací a měl nespočet přednášek po celém světě.

 

Vybudování předpokladů zvyšuje pravděpodobnost, že budete úspěšný. Pokud si třeba zakládáte firmu pouze kvůli tomu, že chcete mít doživotní rentu, tak to nedělejte. S největší pravděpodobnosti zadlužíte ještě generace po vás. Pokud jste však dobrý v tom co děláte, máte silné myšlenky a zhodnotíte své předpoklady jako vysoké, posuňte se dál. Neztrácejte čas.

A pokud máte pocit, že předpoklady chybí, přestaňte nadávat na EU, dělat sám sobě alibi a vrhněte se na jejich tvorbu.  

Autor: Vláďa Ponechal | středa 12.3.2014 10:00 | karma článku: 6,15 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik