Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fungující firma I - Co ničí dnešní firmy

Otázka je jednoduchá. Jakých chyb se dopouštějí firmy? Firma funguje, tváři se úspěšně a je i považována za úspěšnou. Přitom skutečnost je jiná. Potápí se, její výkonnost klesá. A pokud i neklesá a drží se, stačí jeden záchvěv trhu, zakolísání důležitého zákazníka a úspěšná firma mění svou podobu v neúspěšnou. Otázka tedy zní, proč?   

Poznámka: v následujících řádcích budu používat obecné označení „vedení“. Pod tímto označením si můžete představit řídící management, ale i jedince, který je ve vedoucí pozici.

 

Zde je soupis hlavních důvodů:

Anonymita vlastníků. Je to jak v tom filmu „Dědictví aneb kurva hoši gutntak“ od režisérky Věry Chytilové: „... tu vaši ... jsem také nikdy neviděl a přesto věřím, že ji máte.“ Vedení má jakousi škodolibou vlastnost neustále skloňovat slovo „vlastníci“ jako jakousi alfa a omegu (náboženství) svých proslovů a myšlenkových pochodů. „Vlastník si přeje, vlastník chce, vlastník dostane...“ Na zaměstnance to však působí jako alibizmus a projev neschopnosti. Vedení tím dává najevo, že oni nejsou těmi, kdo řídí firmu a svým chování pouze poukazuji na svůj strach a odevzdanost.

 

Proč? Zejména u zahraničních vlastníků platí, že jsou daleko. Mohou se snažit jakkoliv, ale nikdy nedokážou plně pochopit lokální situaci firmy. Proto má být řízení firmy plně v rukou lokálního vedení. Vymlouvání se a omílání přání vlastníků pouze utvrzuje zaměstnance o nekompetentnosti vedení. Navzdory vztahům nebo rozporům mezi vedením a vlastníkem, má mezi vedením a zaměstnanci fungovat jakýsi univerzální „slovník“, který vynechá pojmy typu „Vlastník chce“.

 

Vedení bez leadrů. Toto úzce souvisí s předcházejícím bodem. Vedení nechápe pravý význam slova leader. S ohledem na nefunkčnost procesů a neschopnost efektivního řízení se vedení často upne na některé vybrané jedince ze své linie. Očekává přitom, že jim tito jedinci pomohou zvládnout situaci. Jedince se snaží uplácet různými benefity a výhodami (hlavně nic oficiálně). Ale existuje i opačný extrém. Vedení se v nedůvěře v podřízené a i spolupracovníky snaží suplovat jejich know how. Tedy učí se a snaží se vyznat ve věcech, které jsou absolutně pod jejich rozlišovací schopnost. Proč? Nevěří lidem. V obou případech je nesmysl co i jen zavadit o význam slova „leader“.

 

Dobrý leader v první řadě jasně definuje své zodpovědnosti a zodpovědnosti svého týmu. Je si vědom toho, že celková zodpovědnost jde vždy za ním. Pracuje s týmem jako s celkem.

 

Jednostranný cíl. Použil jsem sice výraz „jednostranný cíl“, ale v absolutní většině případů jsou tím cílem peníze. Nic jiného firmu nezajímá pouze peníze. Samozřejmě peníze jsou důležité, protože firma peníze potřebuje, aby žila. Ale cíle mají být definované skrze aktivity: skrze projekty, skrze vize, skrze úkoly atd. „Úspěšně ukončíme projekt XY. Podařilo se nám úspěšně ujmout projektu XY a splnit očekávání zákazníka.“ Úspěšnost v tom co firmu živý, dává prostředky respektive peníze.

 

Tím, že firma zná pouze jeden výše definovaný cíl (peníze), nemůže znát své dlouhodobé cíle. To prostě odporuje samotné podstatě definice dlouhodobý cíl. Řeknete snad zaměstnancům, že každý rok musíte jako firma dělat o dalších pět procent vyšší profit? To je nesmysl, ne dlouhodobý cíl. Měření výkonnosti přes peníze je totiž dalším obrovským omylem firem dnešních dní. Firmu je nezbytné měřit přes jasně dané pravidla vycházejících z logicky sestavených atomických celků podnikání firmy. To musí být jasně a hlavně dlouhodobě dané.

 

Přístup k lidem. Nepodporuje-li firma zaměstnance v rozvoji, nezajímá-li se o požadavky zaměstnanců, nastupuje cesta fluktuace. Fluktuace znamená pouze jedno. Odliv mozků. Nové mozky sice přicházejí, ale v samotném důsledku na tom firma tratí. Nerozvíjí se, nepostupuje dál. Se zaměstnanci se musí pracovat. Většina firem si jednou za rok udělá průzkum spokojenosti a rozvojový program každého zaměstnance, ovšem pouze papírově. Následně přicházejí dehonestující kroky typu: „Není dost peněz na školení = nezájem zaměstnavatele. Kdo dřív přijde ten dřív mele = nezájem managementu o rozvoj lidí.“

 

Firmu mohou potkat různé problémy. Jeden z největších je nedůvěra v systém. Ta zakope kulturu firmy tak hluboko, že ji nevystopuje ani legendární vlčák Šarik. Je to velmi nebezpečná věc. Lidi nevěří systému, tedy nechtějí pro systém pracovat. Setkal jsem se s názorem, že to nevadí. Nyní je situace na trhu bídná, lidi nemají kam jít, tak budou makat a cituji „držet hubu“. Jenže tato situace je ještě nebezpečnější než kdyby lidi odcházeli. Lidi sice v takovém počtu odcházet nebudou, ale své mozky také používat nebudou. Inovace, efektivita, chuť do nových věci... Tak takové věci přestanou existovat. Tomu se neříká řízení firmy, ale život na áru. Kapačka, prášky, přístroje na podporu dýchání, metabolizmu... „Ale co, hlavně že žijeme.“

 

Aby vedení takovou situaci narovnalo, mělo by přestat omílat „za všechno může vlastník“, měli by se začít chovat jako leadři, protože pouze leader dokáže nadefinovat jasné dlouhodobé cíle, kterých výkonnost bude možné měřit. Přitom samozřejmě musí vedení začít pracovat s lidmi, protože na lidech každá firma stojí. A říct, „Podařilo navýšit budget na školení.“, tak to nestačí.  

Autor: Vláďa Ponechal | středa 26.3.2014 10:00 | karma článku: 9,60 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik