Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.  

Co je tou druhou stranou mince? Jsou to závazky. Nikdo jen tak nepřijde a neřekne vám, „tady máš peníze.“ V tomto případě řekne, „Tady máš peníze a chci ty peníze zpět včetně navýšení.“ Čím majoritnější investor, tím větší možnosti a páky si zcela logicky vytváří k tomu, jak dosáhnout svých cílů. Proto je lepší při čtení bombastických článku vstupu na burzu a podobně, spíše řešit a zamýšlet se nad střednědobým a dlouhodobým potenciálem firmy. Zaměřit se na okřídlené „příčiny“, důsledky se dostaví později.

 

Z takového sňatku se dá vypozorovat, z jakého důvodu „investor“ do sňatku vstoupil a co se bude dít dál. Pokud firma není zdravá, dá se předpokládat, že investor učinil toto rozhodnutí s vizí úklidu a zefektivnění. Tedy investora čeká „nějaká“ práce za účelem zhodnocení firmy. Na druhou stranu je pozitivem fakt, že „očistě“ a firmě investor věří a jde do toho s touto vizí.

 

Pokud je na tom firma dobře, výsledky má výborné a výnosy pro investory zaručené, je tato písnička jiná. I nadále samozřejmě platí, „Tady máš peníze a chci ty peníze zpět včetně zhodnocení.“ Ale pokud platí, že výhled je dobrý, portfolio firmy je dobré, nejsou zde žádné negativní aspekty, investor s největší pravděpodobností nebude zasahovat do žijícího a fungujícího organizmu. Výnosy má fakticky jisté a vždy existuje větší pravděpodobnost, že případnou změnou něco zkazí než zlepší.

 

Investor prostě pouze od firmy vyžaduje, aby dostala svých závazků. Tedy, jak má firma dostat svých závazků, aby zabránila investorovi (vlastníkovi) činit kroky, které mohou nenávratně poznamenat strukturu firmy?

 

Plánovat s myšlenkou druhého kroku. Asi znáte to věhlasné, „Na počátku bylo slovo.“ Toto platí i zde. Pouze je těch slov větší množství a jsou uspořádané do jednoho celku a tomu celku říkáme plán. Firma musí mít střednědobí a dlouhodobí podnikatelský plán. Samotný výraz „podnikatelský plán“ v sobě ukrývá velkou řadu institucí, které jsou minimálně na úrovni dizertační práce. Tedy není to pouze cár papíru postavený na vodě, který „rozstřelí“ kdokoliv s IQ vyšším než 80. Je to plán s faktickou argumentací a podložen náhradními plány typu „Co kdyby“.

 

Kroky, které dávají smysl. Firma musí podnikat kroky, které budou investorovi (vlastníkovi) dávat smysl. Tedy, pokud se i něco v reálném světě změní a firemní plán s tím nepočítal, je nezbytně nutné tento fakt vybalancovat, počítat s ním, udržet reflexi, změnit ho... Jinými slovy, firma musí být dynamická ve svém životě a chování („Co kdyby“). Zde není prostor v upnutí se na jeden cíl. Dlouhodobé cíle vycházejí se střednědobých cílů. Pokud se upravují střednědobé cíle, upravují se také dlouhodobé. Jsou provázané.

 

Pro-aktivita ze strany firmy.Platí, že firmu řídí vedení, její management. Nikoliv investor (vlastník). Tedy investor předpokládá, že firma bude přicházet sama od sebe se vstupy, reporty nebo případně změnami a hlavně, bude to dávat (finanční) smysl. Většinou je to tak, že investor (vlastník), pokud je nespokojen, vstoupí do jednání pouze jednou. To už je pozdě a pokaždé se jedná o selhání vedení. Investor hodnotí rizika s vědomím investic, které ho firma stála. On ví, že si nemůže dovolit selhávat.

 

Firma příjme zodpovědnost. Neboli, vedení přijímá zodpovědnost za vedení společnosti. Management fakticky nenese žádné finanční rizika vyplývající z působení ve vrchních patrech firmy. Co si však odnáší po dobu svého působení jsou vysoké příjmy, benefity, bonusy atd... Pokud to „neustojí“, jde a hledá si zaměstnání někde jinde (Zejména ve státních podnicích je tento fakt občas až k neuvěření). Nemusí na své straně sčítat škody a finanční ztráty. Přesto by měli firmu vést tak, jakoby tomu tak ve skutečnosti bylo. Firma by měla mít vybudované interní mechanizmy, které jasně hodnotí směr a výkonnost firmy skrze všechny patra. Bohužel vedení toto v mnoha případech nepodporuje, nechce být hodnocené. Berou to tak, že je pro ně jednodušší, výhodnější a „výnosnější“ nebýt měřitelní.

 

Před nespokojeným investorem (vlastníkem) patra firmy neuchrání nic. Pokud má prostředky a sílu, učiní kroky, které by měly vést k ochránění jeho investic. Z pohledu firmy však lze činit kroky a chovat se tak, aby investor přihlížel událostem z větší vzdálenosti než je nezbytně nutné. V takovém případě bude firma vykonávat práci, pro kterou je určená a investor (vlastník) bude počítat zisk. To je optimální vztah mezi firmou a vlastníkem. A záleží pouze na vedení, zda si vypěstuje a udrží důvěru na straně vlastníka.    

Autor: Vláďa Ponechal | středa 21.5.2014 10:00 | karma článku: 3,47 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Fungující firma VIII - ten ošklivý systém

V historii této série článku jsem popisoval řadu věcí, které trápí současné firmy. Zejména potom větší firmy. Točil jsem se však více méně kolem chování vedení firem. Tedy, jak by řekl Robert T. Kiyosaki, popisoval jsem kapitalistické manažery. Osvěžme si paměť. V čem mají firmy problémy?

14.5.2014 v 10:00 | Karma: 4,24 | Přečteno: 165x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik