Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.  

 

Napadá mě replika z vánoční reklamy. Tatínek, „A když to vydržíš do večera, nepapat, tak uvidíš zlatý prasátko.“ Děvčátko, „A tati a bude mít ty velký zahnutý zuby nahoru?“ Tatínek, „Musíš vydržet a budou i zuby.“ Děvčátko, „Ne,ne. Nemusím, já už ho vidím...“ Jak reklama dopadne, asi všichni víme. A stejně tak dopadne s největší pravděpodobností podnikatel nebo firma, které bude nebo chybí řádný plán.

 

Pokud chcete zvýšit své šance na úspěch, mějte plán. Pamatujte však, že plánů je velké množství. Business plán, plán rozvoje, plán investic... Záleží na požadavcích, situaci a cílech. Důležité je však, aby do sebe plány zapadaly a „dávalo to celé smysl“.

 

Například. Mike Markulla byl andělský investor začínajícího projektu Applu a byl také druhým CEO Apple computer. V začátcích investoval peníze do Steve Jobse a Steve Wozniaka. Když navštívil tyto dva nadšence, pochopil, že mají problém s osobní hygienou. Místo toho, aby je poslal se vykoupat a ostříhat, začal studovat jejich práci. Naštěstí pro pozdější Apple pochopil, že se v té rodinné garáži, děje něco velkého. A tak mimo finanční injekci vzal také kus papíru a napsal:

„Marketingová filozofie Applu:

Za prvé – empatie – intuitivní spojení s pocity zákazníka

Za druhé – ohnisko zájmu – abychom vyráběli dobré věci, musíme eliminovat všechny nedůležité možnosti.

Za třetí – vklad – znamená to, že lidé si formulují názor na určitou firmu či produkt podle signálů, které vysílá.“

 

Dnes je to úsměvné. Ale těchto pár řádku v té době stačilo na to, aby malé firmičce udala směr. Těchto pár vět však platí i dnes. Podmínky, očekávání, situace... to vše se však změnilo. A tak jednoduché to mít nebudete.

 

Pokud jste podnikatel, který zakládá firmu, udělejte si čas na to, abyste si vytvořili plán. Tento plán musí být postaven na reálných základech, na poznatcích trhu a musíte si v něm odpovídat férově. Zjistíte, že to vlastně není tak jednoduché (však přijít o peníze a zadlužit se je mnohem těžší. Pamatujte na zahnuté zuby nahoru). Jak budete postupovat v plánu, budete narážet na další otázky a neznáme. Abyste korektně dokončili, budete muset na všechny tyto otázky a neznáme odpovědět. Navázat a vytvořit jiné plány. Nechte plán přečíst své blízké, lidi kterým důvěřujete. Chtějte od nich odpovědi, otázky a opět vylepšete svůj plán. Stojí to za to. A pokud na konci budete spokojeni, budete vědět, že můžete začít podnikat. Nikdo vám nezajistí úspěch, ale nyní jste své předpoklady na úspěch mnohonásobně zvýšili.

 

Stejné to je s velkou firmou. Problém je v tom, že ve velké firmě pracují lidé, kteří nenesou odpovědnost, tak jak tomu je u malého nebo začínajícího podnikatele. Za normálních okolností se sféry rozdělují na „veřejnou správu“ a „soukromou“. Přičemž v té soukromé jsou firmy, podnikatelé... Prostě vše co patří do privátních rukou a není „státní“. Já jsem však přesvědčen, že soukromou část je potřeba rozdělit ještě na firemní nebo korporátní a podnikatelskou. Na obou stranách totiž existuje diametrálně odlišný díl spoluzodpovědnosti.

 

Plán je cosi, co firmě udává směr a co v samotném důsledku odpoví na (děkujeme pane Markullo):

Za prvé – musíte navázat vztah se zákazníkem. Musíte znát svého zákazníka a znát jeho potřeby a požadavky. Potom mu můžete nabídnout a dodat to, co požaduje. Zhodnotit svou práci.

Za druhé – musíte efektivně řídit svou firmu nebo organizaci. Musíte vědět, jaké je vaše ohnisko zájmu. Jakým způsobem co nejrychleji a nejefektivněji doručíte zákazníkovi to, co potřebuje. Pokud nebude efektivní, nebudete dodávat v takové kvalitě nebo to co byste dodávat měli.

Za třetí – pokud úspěšně splníte dva předcházející body, s největší pravděpodobností vysíláte pozitivní a správné signály. Tím svůj obchod ještě více podporujete. Je to uzavřený kruh.

 

Plánovat znamená myslet a přemýšlet. A pokud dobře plánujete, máte věci pod kontrolou, protože dokážete pracovat s riziky. V takovém případě máte šanci (nebo firma, pro kterou pracujete), vidět skutečné zlaté prasátko. Ne to štětinaté, co vás nutí nejkratší cestou prchat z lesa.

 

Autor: Vláďa Ponechal | středa 28.5.2014 10:00 | karma článku: 3,52 | přečteno: 199x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad?

27.8.2015 v 10:00 | Karma: 5,20 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost

Vláďa Ponechal

Fungující firma VIII - ten ošklivý systém

V historii této série článku jsem popisoval řadu věcí, které trápí současné firmy. Zejména potom větší firmy. Točil jsem se však více méně kolem chování vedení firem. Tedy, jak by řekl Robert T. Kiyosaki, popisoval jsem kapitalistické manažery. Osvěžme si paměť. V čem mají firmy problémy?

14.5.2014 v 10:00 | Karma: 4,24 | Přečteno: 165x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik