Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podnikání na internetu - jak zdárně rozjet projekt

Podařilo se Vám zařadit se mezi pár desítek nebo stovek lidí, které osvítilo vesmírné fluidum a byl Vám vnuknut geniální nápad? 

            Věnovali jste a věnujete enormní čas a nemalé finanční prostředky vývoji a rozvoji Vaši jedinečné myšlenky? Rozhodli jsme se právě svůj nápad uvést do praxe? Tedy, jste právě v situaci, kdy nemáte klientelu, nemáte příjem, ale máte předpoklad business plánu a pevné odhodlání... 

            Blahopřeji k nápadu. Ale faktem je, že nemáte vůbec nic. Co potřebujete proto, aby  se stal z nápadu úspěšný projekt? V první řadě si řekněme, jak si změříte úspěšnost projektu. Pokud budeme vycházet z toho, že se jedná o projekt typu „běžný uživatel internetu – nabídka versus poptávka“, přicházejí do úvahy dvě kritéria. Počet uživatelů používající službu nebo profitabilita služby. V tom lepším případě, berete obojí.

            Od samotného nápadu směrem k úspěchu je moc dlouhá cesta. Protože nejsem motivátor, ušetřím si plané řeči. Uvědomte si však, že v naprosté většině případů je za úspěchem služby dlouhý vývoj – evoluce. Pouze mizivé promile případů je typu „Milionář z chatrče“.

            Tímto článkem jsem se pokusil dát dohromady základní diagram vývoje internetového projektu, tak jak to vidím já (v dobré víře, přikládám obrázek a k němu navazují následující řádky):

            1. Služba začíná nápadem nebo myšlenkou. Dubaj je zemí ropy, ČR je zase zemí eshopů a katalogů.  Nevypadáme zrovna jako země, která by vzkvétala nápady. Rozpracovanost úvodní myšlenky je však velmi důležitou etapou celého projektu, tak ji nepodceňte.

            2. Na základě myšlenky vytvoříte software. Základní rámec. Aplikaci, respektive web službu, do které bude uživatel přistupovat a provádět úkon, který mu nabízíte. V tuto chvíli vytvoříte rámec služby. Je dobré to mít promyšlené, tato část bývá finančně nejnákladnější (i když nemusí).

            3. Pokud půjdete za zákazníkem, a je jedno jakou formu oslovení vyberete, musíme mít v aplikaci nějaké data. Uvědomte si, že tato fáze se velmi podobá rčení: „Co bylo dřív? Slepice nebo vejce“. Zákazník chce vidět, jak funguje aplikace, co mu nabídne. Tedy nějaké data rozhodně potřebovat budete.

            4. Než se Vaše služba stane hitem a lidi Vám za ni začnou platit, musíte se nejdříve k lidem nějak dostat. Nejlepší a nejschůdnější cestou jsou reference. Tedy potřebujete ukázat, že službu někdo již používá a je s ní spokojen. Nejlepší je využít konkurenční páky. Tedy pokud službu nabízíte určité skupině, ukažte že jistý subjekt má díky vaši službě výhodu na trhu. Pamatujte, fáze získávání referenčních zákazníků je nejkritičtější fázi. Může se stát, že zde zdeprimován/a skončíte.

            5. | 6. Pokud se Vám podaří překročit stín Vašeho konce, s největší pravděpodobností se stanou dvě věci. Budete upravovat Váš software, protože z prvních kontaktů se zákazníkem zjistíte, že požadavky trhu jsou trochu jiné. A druhá věc znamená, že se Vám do systému dostanou první uživatelské data.

            7. | 8.  Po překročení fáze referenčních zákazníků jste na dobré cestě nastartovat obchodní spirálu. Tedy, že Vaše služba začne být žádána a tím začne vydělávat. Důležité však je, abyste si z bodu 4. vytvořili tu správnou strategii, která Vám dopomůže k úspěchu.   

            Ve svém diagramu jsem opomenul fáze typu dopadová analýza, průzkum trhu a podobně. Tato fáze do dnešního života patří. Pokud však nejste firma ani analyticky založený člověk, lze se k jakési analýze dostat ve fázi hledání referenčního zákazníka. Takto však postupujte pouze za předpokladu, že se ze svou službou chystáte do vod, kterým rozumíte a dokážete odhadnout trh. Jinak se vystavujete velkému riziku, že hodně nainvestujete a služba nebude úspěšná.

            Musíte mít strategii a vytrvalost. Bez toho to dnes nejde. Ale ani to není zaručený recept na úspěch. Vytvořte službu, ale nebojte se ji měnit a přizpůsobovat požadavkům trhu. V dynamice internet nic neporazí. Musíte se tomu přizpůsobit. Pokud vytrváte, začnete svou službu přetvářet v evoluci.  

            Pamatujte. Technologie bez obchodu, tedy bez vztahu k zákazníkovi a bez strategie, je ničím. Bill Gates měl Steve Ballmera, Steve Wozniak měl Steve Jobse a Mark Zuckerberg má/měl Sheryl Sandbergovou. Koho máte vy? Dlouhodobě udržitelnou službu na jednotlivci nepostavíte.

Držím palce ve vašem podníkání...

 

Autor: Vláďa Ponechal | čtvrtek 27.8.2015 10:00 | karma článku: 5,20 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Vláďa Ponechal

VW a naše sobecké paradigmata

V dnešních dnech jsou periodika, internet i sociální sítě plné narážek na VW a jeho parní lokomotivy 21. Století. Většina z nás si přiloží to polínko, jiní zase nevěřícně kroutí hlavou a diví se, jak se to mohlo stát...

5.10.2015 v 10:00 | Karma: 11,80 | Přečteno: 395x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vláďa Ponechal

Svoboda na internetu?

Svoboda na internetu? Zapomeňte. Svoboda se ztratila. Je podmíněna marketingu. Jako uživatelé máme určité právo, avšak ne jako jedinci. Jediné, co v dnešní době hýbe internetem, je množství.

20.8.2015 v 10:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní

Vláďa Ponechal

Firma - plánování

Pokud si zakládáte firmu, je nezbytné mít podnikatelský plán. Tedy, možná to není nezbytné, ale v tom případě bych tomu, kdo takovou firmu zakládá, doporučil skočit dřív než začal. Projekty typu „devadesátých let“ nebo z dob internetového boomu před rokem 2003, jsou již nenávratně pryč. Dnešní trh je striktně saturovaný a rozčleněný a investoři si dobře rozmyslí, do čeho budou nebo nebudou investovat. A to platí i o zákazníkovi.

28.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,52 | Přečteno: 199x | Ostatní

Vláďa Ponechal

Co chce vlastník a co by mělo činit vedení

Firma působící na burze má jisté výhody plynoucí z tohoto faktu. Řada firem jdoucí na burzu si je toho vědoma. Při vstupu na burzu a při pozitivním přijetí firmy, firmy samozřejmě z takového „svazku“ získává finanční injekce. Stačilo se dívat na titulky v novinách, když do „akciového“ světa vstupoval například facebook. Na druhou stranu, každá mince má dvě strany a i v tomto případě tomu tak je. Akorát se o tom moc nemluví.

21.5.2014 v 10:00 | Karma: 3,47 | Přečteno: 153x | Společnost

Vláďa Ponechal

Fungující firma VIII - ten ošklivý systém

V historii této série článku jsem popisoval řadu věcí, které trápí současné firmy. Zejména potom větší firmy. Točil jsem se však více méně kolem chování vedení firem. Tedy, jak by řekl Robert T. Kiyosaki, popisoval jsem kapitalistické manažery. Osvěžme si paměť. V čem mají firmy problémy?

14.5.2014 v 10:00 | Karma: 4,24 | Přečteno: 165x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Věřím, že technologie bez korektního uvažování a využívání lidmi nejsou ničím... Přístup jedinců v kontrastu s využitelností technologii tvoří evoluci.

http://www.vladap.cz

Seznam rubrik